Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Geen verhoogd risico op CV complicaties in eerste veiligheidsstudie GLP-1 agonist

Nieuws - 8 juni 2015

De eerste klinische trial die de cardiovasculaire veiligheid van een GLP-1 receptor agonist evalueerde in mensen met diabetes, heeft een neutraal effect op hartfalen en andere CV problemen. De Evaluation of Lixisenatide in Acute Coronary Syndrome (ELIXA) studie vond ook een bescheiden voordeel van de GLP-1 receptor agonist lixisenatide in gewichtscontrole en geen stijging van het risico op hypoglycaemie of pancreasschade.
Lixisenatide is een van diverse GLP-1 receptoragonisten die wereldwijd worden voorgeschreven om mensen met type 2 diabetes te behandelen. GLP-1 receptoragonisten worden verkregen uit darmhormonen en kunnen worden gebruikt als secundaire therapie als andere medicatie bloedglucoseniveaus niet voldoende doen dalen.

“Er heeft een wolk van verdenking gehangen boven alle nieuwe diabetesmiddelen, inclusief GLP-1 agonisten, of zij het risico op CV problemen zouden vergroten,” zegt Marc Pfeffer, MD, PhD, Dzau Professor of Medicine aan Harvard Medical, Senior Physician in Cardiology aan Brigham and Women’s Hospital and Principal Investigator voor de ELIXA trial. “Er is ook hoop geweest dat sommige van deze middelen de CV gezondheid zouden kunnen verbeteren. GLP-1 receptor agonisten werden wereldwijd gebruikt terwijl de CV veiligheid nog moest worden vastgesteld. Dit is het eerste rapport van een klinische studie die was opgezet om de CV uitkomsten in deze medicijnklasse te beoordelen en wij hebben laten zien dat patiënten en hun zorgverleners geen reden voor zorgen hebben, zelfs als ze een hoog risico hebben op hartgerelateerde problemen.”
 
De ELIXA studie vond geen verhoogd risico op CV sterfte, hartaanval, beroerte, onstabiele angina of hartfalen in patiënten met type 2 diabetes die recentelijk een acuut coronair syndroom hebben doorgemaakt, en die dus een hoog CV risico hadden. De studie onderzocht 6068 mensen uit 49 landen, die werden gerandomiseerd naar lixisenatide of placebo, met een follow-up periode van meer dan twee jaar.
Mensen die lixisenatide namen hadden ook niet meer kans op hypoglycaemie dan patiënten die placebo kregen, ondanks betere beheersing van de bloedglucose. Ook werd geen stijging van het optreden van pancreatitis of kanker gezien, en een bescheiden voordeel ten aanzien van gewichtstoename (patiënten op placebo kwamen aan, maar diegenen op lixisenatide niet).
Patiënten gerandomiseerd naar lixisenatide rapporteerden wel vaker episodes van misselijkheid en braken; bekende bijwerkingen van GLP-1 receptoragonisten.
 

Bron:

Persbericht American Diabetes Association Scientific Sessions 8 juni 2015

Deel deze pagina met collega's en vrienden: