Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Ticagrelor behaalt primair effectiviteitseindpunt in secundaire preventie uitkomsttrial PEGASUS

Nieuws - 15 jan. 2015

 
De PEGASUS-TIMI 54 uitkomsten studie, die het gebruik van de direct-werkende P2Y12 receptor antagonist ticagrelor plus lage dosering aspirine voor de secundaire preventie van atherotrombotische events evalueerde, heeft het primaire effectiviteitseindpunt behaald. Beide orale doseringen van 60 mg tweemaal daags en 90 mg tweemaal daags werden beoordeeld in meer dan 21.000 patiënten die een hartaanval hadden doorgemaakt één tot drie jaar voor aanvang van de studie. Het primaire eindpunt was een samenstelling van cardiovasculaire (CV) sterfte, myocardinfarct of beroerte.
 
De PEGASUS-TIMI 54 studie onderzocht twee doseringen van ticagrelor in aanvulling op achtergrondtherapie van lage dosering aspirine in vergelijking met placebo plus lage dosering aspirine, in patiënten van 50 jaar en ouder met een geschiedenis van hartaanval en één extra CV risicofactor. De studie was ontworpen om beter te begrijpen hoe patiënten langer dan 12 maanden na hun hartaanval gemanaged moeten worden, omdat zij een hoog risico op ernstige trombotische events houden.

Voorlopige analyse legde geen onverwachte veiligheidsissues bloot. Volledige evaluatie van de data is momenteel gaande.
De volledige resultaten van de PEGASUS-TIMI 54 studie zullen worden ingestuurd voor een wetenschappelijk congres in 2015, en in afwachting van verdere analyse is AstraZeneca van plan deze data in te dienen bij regulatoire gezondheidautoriteiten. Ticagrelor is momenteel niet goedgekeurd voor de secundaire preventie van atherotrombotische events in patiënten met een geschiedenis van hartaanval, na één jaar.
 
De PEGASUS-TIMI 54 studie is onderdeel van het PARTHENON programma. Verdere lopende PARTHENON studies onderzoeken ticagrelor voor de preventie van CV events in patiënten met perifere arterieziekte, ischaemische beroerte of transiënte ischaemische attack, en in patiënten met diabetes en coronaire atherosclerose.
 

Bron:

Persbericht AstraZeneca, 14 januari 2015 

Deel deze pagina met collega's en vrienden: